Ce este energie regenerabilă?

Există multe forme de energie regenerabilă. Majoritatea acestor energii regenerabile depind într-un fel sau altul de lumina soarelui. Energia eoliană și hidroelectrică sunt rezultatul direct al încălzirii diferențiale a suprafeței Pământului, care conduce la mișcarea aerului (vânt) și formarea de precipitații pe măsură ce aerul este ridicat. Energia solară este conversia directă a luminii solare folosind panouri sau colectoare. Energia din biomasă este stocată în lumină solară conținută în plante. Alte energii regenerabile care nu depind de lumina soarelui sunt energia geotermală, care este rezultatul dezintegrării radioactive în crustă, combinată cu căldura inițială de acumulare a Pământului și energia mareelor, care este o conversie a energiei gravitaționale.

ENERGIE SOLARĂ

Această formă de energie se bazează pe puterea de fuziune nucleară din nucleul Soarelui. Această energie poate fi colectată și convertită în câteva moduri diferite. Gama include încălzirea solară a apei cu colectori solare sau răcirea podurilor cu ventilatoare solare pentru utilizarea casnică la tehnologiile complexe de conversie directă a luminii solare în energie electrică folosind oglinzi și cazane sau celule fotovoltaice. Din nefericire, acestea sunt în prezent insuficiente pentru a ne conduce pe deplin societatea modernă.

ENERGIE EOLIANĂ

Mișcarea atmosferei este determinată de diferențele de temperatură de la suprafața Pământului datorită temperaturilor variabile ale suprafeței Pământului când este aprinsă de lumina soarelui. Energia eoliană poate fi utilizată pentru pomparea apei sau generarea de energie electrică, însă necesită o acoperire extensivă pentru a produce cantități semnificative de energie.

ENERGIE HIDRIELECTRICĂ

Această formă utilizează potențialul gravitațional al apei ridicate care a fost ridicată din oceane de lumina soarelui. Nu este vorba, în mod strict, de regenerare, deoarece toate rezervoarele se umple în cele din urmă și necesită săpături foarte costisitoare pentru a deveni din nou utile. În prezent, cele mai multe dintre locațiile disponibile pentru digurile hidroelectrice sunt deja folosite în lumea dezvoltată.

BIOMASA

Este termenul pentru energia din plante. Energia în această formă este foarte frecvent utilizată în întreaga lume. Din păcate, cea mai populară este arderea copacilor pentru gătit și căldură. Acest proces eliberează cantități abundente de gaze cu dioxid de carbon în atmosferă și contribuie în mod semnificativ la aerul nesănătos în multe zone. Unele dintre cele mai moderne forme de energie din biomasă sunt producția de metan și producția de alcool pentru combustibilul auto și alimentarea cu centrale electrice.

HIDROGEN ȘI CELULULU DE COMBUSTIE

Acestea nu sunt, de asemenea, resurse de energie strict regenerabile, dar sunt foarte abundente în disponibilitate și sunt foarte scăzute de poluare atunci când sunt utilizate. Hidrogenul poate fi ars ca un combustibil, de obicei într-un vehicul, cu apă numai ca produs de ardere. Acest combustibil de ardere curat poate însemna o reducere semnificativă a poluării în orașe. Sau hidrogenul poate fi utilizat în celulele de combustie, care sunt similare bateriilor, pentru alimentarea unui motor electric. În ambele cazuri, producția semnificativă de hidrogen necesită o putere abundentă. Datorită nevoii de producere a gazului de hidrogen inițial, rezultatul este relocarea poluării din orașe către centralele electrice. Există mai multe metode promițătoare pentru producerea de hidrogen, cum ar fi puterea solară, care poate modifica drastic această imagine.

ENERGIE GEOTERMALĂ

Energia rămasă din accentuarea inițială a planetei și mărită de căldură din decăderea radioactivă se revarsă încet peste tot, în fiecare zi. În anumite zone, gradientul geotermal (creșterea temperaturii cu adâncimea) este suficient de mare pentru a exploata pentru a genera electricitate. Această posibilitate este limitată la câteva locații de pe Pământ și există multe probleme tehnice care limitează utilitatea acesteia. O altă formă de energie geotermală este energia Pământului, rezultatul stocării căldurii pe suprafața Pământului. Solul pretutindeni tinde să rămână la o temperatură relativ constantă, media anuală, și poate fi utilizat cu pompe de căldură pentru a încălzi o clădire în timpul iernii și pentru a răci o clădire în timpul verii. Această formă de energie poate diminua necesitatea ca alte puteri să mențină temperaturi confortabile în clădiri, dar nu pot fi folosite pentru a produce energie electrică.

ALTE FORME DE ENERGIE

Energia din maree, oceane și fuziunea cu hidrogen fierbinte sunt alte forme care pot fi folosite pentru a genera energie electrică. Fiecare dintre acestea este discutată în detaliu, rezultatul final fiind acela că fiecare suferă de unul sau altul dezavantaj semnificativ și nu poate fi invocat în acest moment pentru a soluționa viitoarea criză energetică.

O ȚARĂ POATE ATINGE 100% ENERGIE REGENERABILĂ?

Dacă credeți că 100% din energia regenerabilă nu se va întâmpla niciodată, gândiți-vă din nou. Mai multe țări au adoptat un plan ambițios de a-și obține puterea din surse de energie regenerabile (SER). Aceste țări nu numai accelerează instalațiile SER, ci și integrează SER în infrastructura lor existentă pentru a atinge un amestec SER de 100%.

CE SUNT SURSELE DE ENERGIE REGENERABILE?

Energia solară poate fi utilizată direct pentru încălzirea și producerea energiei electrice sau indirect prin intermediul biomasei, energiei eoliene, oceanului termic și hidroenergetic. Energia din câmpul gravitațional poate fi valorificată de puterea mareelor; iar căldura internă a Pământului poate fi exploatată în mod geotermal.

Aceste instrumente și altele pot contribui la trecerea de la energia neregenerabilă la energie regenerabilă și ecologică. Cu toate acestea, niciuna dintre acestea nu este suficient de dezvoltată sau suficient de abundentă pentru a înlocui utilizarea combustibililor fosili. Fiecare dintre aceste surse de energie (cu excepția hidroelectricilor) are costuri reduse pentru mediu și combinate au potențialul de a fi importante pentru a evita o criză monumentală atunci când loviturile combustibililor fosili. Aceste surse de energie sunt deseori necentralizate, ceea ce duce la un control și o implicare sporită a consumatorilor.

Cu toate acestea, în prezent, fiecare dintre aceste forme de energie este semnificativ mai costisitor decât combustibilii fosili, ceea ce va conduce la dislocări și dificultăți economice dacă acestea vor deveni singura sursă de energie pentru viitor.