Există mai multe avantaje ale energiei solare fotovoltaice care o face "una dintre sursele cele mai promițătoare de energie regenerabilă din lume". Este nepoluant, nu are părți în mișcare care ar putea să se descompună, necesită o întreținere redusă și nici o supraveghere și are o durată de viață de 20-30 de ani, cu costuri reduse de funcționare. Este deosebit de unic, deoarece nu este necesară instalarea pe scară largă. Spațiile de la distanță pot produce cu ușurință propria lor sursă de energie prin construirea unui sistem cât mai mic sau mai mare decât cel necesar. Generatoarele de energie solară sunt distribuite pur și simplu în case, școli sau întreprinderi, în cazul în care ansamblul lor nu necesită o dezvoltare suplimentară sau suprafață de teren, iar funcția lor este sigură și liniștită. Pe măsură ce comunitățile cresc, se poate adăuga mai multă capacitate de energie solară ", permițând astfel generarea de energie să țină pasul cu nevoile tot mai mari fără a trebui să suprascrie capacitatea de generare, așa cum se întâmplă adesea cu sistemele convenționale la scară largă. Comparați aceste caracteristici cu cele ale cărbunelui, petrolului, gazelor sau energiei nucleare, iar alegerea este ușoară. Tehnologiile energetice solare oferă o sursă de energie curată, regenerabilă și internă.

Energia fotovoltaică are chiar avantaje față de energia eoliană, hidroenergia și energia termică solară. Ultimele trei necesită turbine cu părți mobile care sunt zgomotoase și necesită întreținere.

Energia solară este cea mai căutată astăzi în țările în curs de dezvoltare, segmentul cu cea mai rapidă creștere a pieței fotovoltaice. Oamenii merg fără electricitate, pe măsură ce soarele bate în jos pe pământ, făcând puterea solară opțiunea evidentă de energie. "Guvernele își găsesc caracterul său modular, descentralizat, ideal pentru a satisface nevoile electrice ale mii de sate îndepărtate din țările lor". Este mult mai practic decât extinderea liniilor electrice costisitoare în zone îndepărtate, unde oamenii nu au bani să plătească pentru energia convențională.

Energia solară este la fel de practică și în zonele populate conectate la rețeaua electrică locală, așa cum se întâmplă în zone îndepărtate. "O locuință medie are o suprafață suficientă pentru a produce suficientă energie electrică solare pentru a satisface toate necesitățile sale de energie. Cu un invertor care convertește curentul de curent continuu (DC) de la celulele solare la curent alternativ (AC) aparatele de uz casnic funcționează, o casă solară poate să arate și să funcționeze foarte mult ca o casă care este conectată la o linie electrică. "

Aprovizionarea cu energie a locuinței este doar o utilizare a energiei solare. Există de fapt patru categorii largi care pot fi identificate pentru utilizarea energiei solare: locuință industrială, rurală, rețea conectată la rețea și consumator / interior. Utilizările industriale reprezintă cele mai mari aplicații ale energiei solare în ultimii 30 de ani. "Telecomunicațiile, companiile petroliere și echipamentele de protecție a autostrăzilor se bazează pe energia solară pentru o putere constantă, de încredere, departe de orice linie electrică". Drumurile de semnalizare rutiere și semnele de autostradă luminate se bazează pe energia soarelui pentru a oferi servicii de încredere fără conexiuni prin cablu îngropate sau generatoare diesel. Sistemele de navigație, cum ar fi geamandurile marine și alte instalații fără pilot în zone îndepărtate îndepărtate, sunt de asemenea aplicații ideale pentru energia solară, deoarece "solicitările de sarcină sunt bine cunoscute și cerințele pentru o putere sigură sunt cele mai înalte". Locuințele în zone rurale includ "cabine, case, sate, clinici, școli, ferme, precum și lămpi și aparate mici dotate individual." Sistemele conectate la rețea cuplează energia solară cu o rețea existentă de rețea pentru a furniza un spațiu comercial cu o cantitate suficientă de energie pentru a satisface o cerere ridicată sau pentru a completa alimentarea familială a unei familii. Utilizarea consumatorilor / în interior a celulelor fotovoltaice include ceasuri și calculatoare; Modulele PV folosesc calculatoare și radiouri.

Practicitatea și caracterul ecologic al energiei solare influențează oamenii din întreaga lume, ceea ce este evident în vânzările de echipamente. Vânzările pe plan mondial au crescut în medie cu aproximativ 15% pe an în ultimul deceniu. este o posibilitate realistă ca piața să continue să crească cu o rată de aproximativ 15% în următorul deceniu.

Există doar două dezavantaje primare în utilizarea energiei solare: cantitatea de lumină solară și costul echipamentului. Cantitatea de lumină solară pe care o locație o primește "variază foarte mult în funcție de locația geografică, de ora din zi, de sezon și de nori.
Dar o persoană care trăiește în Siberia nu ar beneficia mult din această resursă regenerabilă. Si in timp ce "tehnologiile de energie solara au imbunatatit imbunatatiri tehnologice si de costuri, ele sunt inca mai scumpe decat sursele traditionale de energie". Cu toate acestea, echipamentul solar va plăti în cele din urmă în sine în 2 până la 5 ani în funcție de cât de mult soare o anumită locație primește. Apoi, utilizatorul va avea o sursă de energie virtual practică până la sfârșitul duratei de viață a echipamentului, conform unei lucrări intitulată "Timpul de redirecționare a energiei din modulele solare siliconice cristaline". Îmbunătățirile viitoare sunt proiectate pentru a reduce timpul de returnare la 1 până la 3 ani.

Cel mai bun mod de a scadea costul energiei solare este îmbunătățirea eficienței celulei. Pe măsură ce prețul energiei solare scade și cel al combustibililor convenționali crește, fotovoltaicii "intră într-o nouă eră a creșterii internaționale". Atât de mult încât energia solară "va rămâne o opțiune excelentă de energie, mult după ce modelul momentan de combustibil fosil se estompează în fum".